Oprichting

Op 1 juli 1935 schreven de boerenzoons Gerard Leendert en Leendert Gerard den Hoed zich als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel. Hun eerste werkplaats was gevestigd in één van de bijgebouwen van hun ouderlijk huis: de markante boerderij "Het Slot".

De beginjaren

De beginjaren in de crisistijd waren niet makkelijk. Het eerste project was de nieuwbouw van een landhuis in Noordwijk aan Zee. Het eerste project in de utiliteitsbouw was iets dichter bij huis: de nieuwbouw van een melkfabriek in Gouda. Naast het dagelijkse werk, behaalden de broers in de avonduren ook hun vakdiploma's. Deze inzet en kennis wierpen al snel hun vruchten af. Steeds meer opdrachtgevers kozen Gebroeders den Hoed voor de nieuwbouw van landhuizen en andere particuliere woningen, bedrijfspanden en de bijbehorende onderhoudswerkzaamheden.

Allround bouwbedrijf

Op 1 januari 1947 namen de broers het timmerbedrijf Gebroeders van de Wal uit Bergambacht over. Enige tijd daarna het metselbedrijf Gebroeders Huisman uit Stolwijk. Gebroeders den Hoed werd zo een allround bouwbedrijf met zes medewerkers. Het bedrijf had meer ruimte nodig en verhuisde naar het huidige adres aan de Hoofdstraat 90 te Bergambacht. Datzelfde jaar werd gestart met een nieuwe activiteit: het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden. Het eerste project was de restauratie van de Hervormde kerk in Stolwijk. In 1980 breidde het marktgebied zich uit van Bergambacht en omgeving naar Harderwijk en omgeving. Daar werden diverse kerken gerestaureerd. Na het succes van deze restauraties volgden al snel andere restauratieopdrachten.

Tweede generatie

In het begin van de jaren 60 kwamen drie zonen van de oprichters het bedrijf versterken. Ieder kreeg een eigen taak. Gerrit uit Bergambacht werd financieel directeur, Jan werd directeur nieuwbouw en onderhoud en Gerrit uit Ermelo kreeg de restauratie onder zijn hoede. In 1977 namen zij het bedrijf definitief over. De verhouding tussen nieuwbouw en restauratie groeide in de loop der jaren langzaam aan naar een fiftyfifty verhouding, waarbij voor beide disciplines uiteindelijk een apart gekwalificeerd team werd opgebouwd. Tevens werd een doe-het-zelf winkel voor particulieren geopend. De bedrijfsnaam werd gewijzigd van Gebroeders den Hoed & Zn. v.o.f. naar Den Hoed Aannemers BV.

Derde generatie

In 1999 kwam Gerard den Hoed (Jzn) in dienst als projectleider voor zowel nieuwbouw en onderhoud als restauratie. Daarmee kwam de derde generatie Den Hoed in het bedrijf. Sinds 2002 is hij Algemeen directeur. Aanvankelijk vormde hij samen met de 2e generatie de directie van Den Hoed Aannemers B.V. Vanaf 1 januari 2007 is G.L. den Hoed (Gerard) enig aandeelhouder. De tweede generatie vervult nog altijd een adviseursrol. Het bedrijf is door de jaren heen uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf. Het kantoor is gevestigd aan de Jan Blankenstraat 17. Daar zijn de afdelingen calculatie, werkvoorbereiding en administratie te vinden.

75-jarig bestaan in 2010

Op 1 juli 2010 bestaat Den Hoed Aannemers B.V. 75 jaar. Dat was de aanleiding voor een nieuwe en frisse huisstijl. De huisstijl maakt direct duidelijk waar we voor staan: degelijk, nuchter, stevig gefundeerd en met een blik op de toekomst. Als slogan introduceren wij "De ambachtelijke bouwer".