Nieuws

27 mei 2021 Start verbouwing en aanbouw van het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland

Vandaag gaf wethouder Harry van Waveren het officiële startsein voor de werkzaamheden van de verbouwing en aanbouw van het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. Het pand uit 1622 is na de werkzaamheden weer openbaar toegankelijk voor iedereen. Ook kunnen er weer huwelijken worden gesloten en verhuist de bibliotheek naar deze mooie locatie.

In 2017 nam voormalige gemeente Oud-Beijerland al het besluit om de bibliotheek te verhuizen naar het Oude Raadhuis. De bibliotheek komt zo dichter bij de inwoners en kan op die manier een betere invulling geven aan haar bibliotheekfunctie. Daarnaast sluit deze invulling aan bij de wens van het college. Wethouder Harry van Waveren: “Het Oude Raadhuis is van grote historische waarde voor de gemeente, maar vooral voor Oud-Beijerland. Het geeft het centrum van Oud-Beijerland net iets extra’s. Daarom wilden wij het graag behouden en restaureren. Het mooie, gezichtsbepalende gebouw uit 1622 is na de werkzaamheden openbaar toegankelijk voor iedereen. Daarnaast is het Oude Raadhuis een populaire locatie om te trouwen. Dat is dan ook weer mogelijk.”

Bibliotheek als hotspot voor culturele uitjes
Ook Bibliotheek Hoeksche Waard is blij met deze mooie historische locatie in het hart van het dorp. Deze locatie is bij uitstek geschikt om naast het uitlenen van boeken ook het moderne aanbod aan de man te brengen. Denk hierbij aan voorlezen, taallessen, workshops digitale vaardigheden en culturele avonden over geschiedenis of kunst. Voor de kleintjes organiseert de bibliotheek bijvoorbeeld prentenboekendans en workshops voor schoolgaande kinderen, zoals robotjes programmeren. Helemaal nieuw is het MaakLokaal, een plek waar je kunt experimenteren met de modernste technieken. Zo wordt het Oude Raadhuis een plek waar elke dag iets te doen is voor jong en oud.

Monumentaal en duurzaam
De verbouwing houdt onder andere in dat er een doorbraak komt tussen het Oude Raadhuis zelf en de voormalige bodewoningen die ernaast liggen. Aansluitend op deze voormalige bodewoningen komt een aanbouw. We houden rekening met de monumentale waarden van het pand en tegelijkertijd maken we het pand gasloos en duurzaam zodat het pand weer een mooie en lange toekomst tegemoet gaat. Van provincie Zuid-Holland ontvingen wij een subsidie voor deze duurzaamheidsslag en een bijdragen om de toegankelijkheid van het Oude Raadhuis te verbeteren.

Zorgvuldig traject
De afgelopen jaren werkten we hard aan een zorgvuldige uitwerking van de plannen. Een eerder ontwerp voor de aanbouw is eind 2018 na bezwaar van omwonenden ingetrokken. Met een aantal mensen dachten we vervolgens na over een nieuw ontwerp. Nu ligt er een nieuw ontwerp dat mooi
aansluit bij de huidige bebouwing en goed is ontvangen door de monumentencommissie en bewoners uit de omgeving.

Het ontwerp van de verbouwing en aanbouw komt van InVorm Architecten, een architectenbureau met veel ervaring in inrichting en verbouwingen van bibliotheken. De directievoering van de verbouwing doet erkend restauratiearchitect Walraad Architecten. Erkend restauratie bouwbedrijf Den Hoed Aannemers uit Bergambacht voert de werkzaamheden uit van de verbouwing en de aanbouw. Installatiebedrijf Van Rennes uit Klaaswaal verzorgt de installatietechnische werkzaamheden.

De werkzaamheden starten op 31 mei en duren tot half februari 2022

terug naar overzicht