Projecten

Herbouw van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk te Hoogmade

Op 4 november 2019 werd de rooms-katholieke kerk getroffen door een grote brand. De kerk en het interieur raakte zwaar beschadigd, het dak ging geheel verloren en ook de torenspits stortte in.

In samenwerking met het Bisdom Rotterdam is een vernieuwde inrichting van de kerk bepaald en op 2 juni 2022 heeft bisschop Van den Hende zijn goedkeuring gegeven aan de herbouw en de inrichting van de kerk middels een bisschoppelijke machtiging en mogen wij de kerk gaan herbouwen.

De kerk krijgt een liturgische ruimte van ongeveer 150 zitplaatsen die afgescheiden is van de andere ruimte. Tijdens grotere vieringen kan de liturgische ruimte worden uitgebreid tot 300 zitplaatsen door een scheidingswand te openen naar het atrium.

Herbouw afgebrande O.L.V. Geboortekerk in Hoogmade van start!##

Plaatsing steiger en start werkzaamheden

De bouwplaats is ingericht en de gevelsteiger en torensteiger is geplaatst.

We zijn gestart met het sloopwerk van de door de brand aangetaste onderdelen. Het grootste onderdeel is het gemetselde binnenspouwblad van de kerkzaal, dat door thermische spanningen in alle richtingen gescheurd is en waarvan de sterkte en stabiliteit niet gewaarborgd kan worden.

Er moeten veel monsters worden genomen en proeven worden gedaan, zodat goed uitgezocht kan worden wel materiaal gebruikt gaat worden voor de restauratie van de kerk.

De verloren onderdelen zoals de torenspits, kapspanten, decoratief gemetselde binnenspouwblad, gootconstructies, vensters, kozijnen, ramen en deuren worden gereconstrueerd en nagemaakt naar het oorspronkelijke model.

Houten spanten

De muurstijlen en houten spanten van het dak van de kerk zijn geprefabriceerd in onze werkplaats.
Er is een uitslag gemaakt op ware grootte van de nieuwe dakspanten. Zo worden de correcte maten bepaald en de juiste plaatsbepaling van de verschillende onderdelen van de kap.
Omdat er een flink oppervlakte nodig is, is er in onze werkplaats een speciale werkvloer gemaakt.

Vanuit onze werkplaats zijn de muurstijlen en houten spanten op transport gegaan naar Hoogmade. Voordat de muurstijlen geplaatst worden heeft de schilder ze eerst voorgebeitst, later volgen dan de spanten.

Met de kraan zijn de spanten aangebracht op de reeds aangebrachte muurstijlen.
Deze houten spanten, geven een fascinerend lijnenspel, zichtbaar aan de onderkant van het plafond in de kerkzaal en zullen rijkdom aan de ruimte geven!

Plaatsing spanten met kraan##

Metselwerk muurkronen

Er is goed gekeken naar de scheurvorming in de toren en muren. Het herstel is niet bij alle scheuren even ingrijpend. Soms kan worden volstaan met inboetwerk, maar op andere plekken is de scheurvorming ernstiger dan gedacht en is het metselwerk door de brand op diverse plekken ontwricht.
Het metselwerk van de binnenmuren blijft staan. Losse schilfers die zijn ontstaan door de brand worden van de binnenzijde van de muur afgebikt. Spouwmuurankers worden gerestaureerd. En de buitenmuur zal met de binnenmuur worden verankerd.

De topgevel van de kerk heeft een bijzonder stukje metselwerk, in driehoekige formatie gemetseld. Dit noemen we de muurkroon. Een bijzonder stukje ambachtelijk metselwerk dat niet veel voorkomt en waar met veel enthousiasme aan gewerkt wordt door onze metselaars!

Dag van de Bouw

Zaterdag 17 juni 2023 was de Dag van de Bouw, een mooi moment om onze bouwplaats open te stellen voor publiek! Er was vanalles te zien! In het schip van de kerk op de begane grond werd je geïnformeerd over de herbouw van de kerk. Op grote hoogte kon je van dichtbij de kapconstructie bewonderen en een rondgang maken op de buitensteiger op kapvoetniveau van de kerk, met geweldig uitzicht!

En wat een geweldige opkomst was er, we waren er wel een beetje stil van…

Er wordt enorm meegeleefd met de herbouw van de Onze Lieve Vrouw GeboorteKerk. Nieuwsgierigheid en vooral grote betrokkenheid trok bewoners uit Hoogmade, vakmensen en belangstellenden naar de bouwplaats.

Het zorgde voor lange rijen, hoge bezoekersaantallen, mooie verhalen, ophalen van herinneringen, bewondering van de voortgang van het werk en media aandacht.
Maar bovenal proefden we deze dag het uitzien van de dorpsbewoners naar een herbouwde kerk: het herkenningspunt van Hoogmade weer terug, opnieuw een plek van samenkomst en ontmoeten!

Een geslaagde dag waar we met veel plezier naar terugkijken!

SBS6 Uitzending Hart van Nederland