Projecten

Herstelwerk torenspits gemeentehuis Bergambacht

Tijdens een reguliere schilderbeurt is geconstateerd dat de loden manchet is ingescheurd van de torenbekroning en dat er hout zichtbaar is, eveneens is zichtbaar dat de torenbekroning "scheef" staat. Den Hoed Aannemers is gevraagd of zij op zeer korte termijn de werkzaamheden wilde opnemen en uitvoeren, uiteraard hebben we gehoor gegeven aan deze vraagstelling.

Het probleem

Na onderzoek is gebleken dat de makelaar aan de bovenzijde is ingescheurd en door indringend vocht is de makelaar aangetast. Vermoedelijk is door deze aantasting ook de pinakel scheef komen te staan waardoor de windvaan ingesleten is en niet meer wilde draaien.

De herstelwerkzaamheden

De torenbekroning is voorzichtig gedemonteerd en in de werkplaats van de smid gestraald, gerestaureerd en duurzaam afgewerkt zodat de komende jaren weer mee kan. Ook is de pinakel voorzien van een RVS as waarop de gerestaureerde windvaan is geplaatst welke nu bekleed is met bladgoud en weer soepel meedraait met de wind.

Bouwkundig is de bestaande koperen bekleding voorzichtig gedemonteerd om zo de aangetaste houten makelaar te kunnen demonteren zodat deze vervangen kan worden. De nieuwe makelaar is nagemaakt aan de hand van het bestaande exemplaar en weer teruggebracht in het torentje. Vervolgens is alle afwerking (dakbeschot en bekleding) weer terug gebracht en heeft de loodgieter de spits afgewerkt met een nieuwe loden "muts". Als afronding van het werk is de gerestaureerde pinakel met windvaan terug geplaats en is de torenbekroning van het raadhuis in Bergambacht weer een bekroning die gezien mag worden!

Als u een bezoekje in ons dorp brengt en langs het raadhuis loopt is het zeker de moeite waard om even omhoog te kijken!