Projecten

Opwaardering Marekerk PKN De Meern

De Marekerk van de protestantse wijkgemeente Marekerk De Meern is een karakteristiek protestantse kruiskerk met toren, gebouwd in 1912. Het ligt aan een royaal plein in het hart van de Meern.

In de jaren 80 hebben wij de aanbouw "De Klepel" gerealiseerd.

De Marekerk wil betekenisvol zijn voor haar leden en voor haar omgeving. Als kerk hebben zij een missie. Ze hebben uitgesproken dat ze er voor elkaar willen zijn als een zorgzame gemeenschap en dat ze verbinding gaan maken met mensen en organisaties buiten de kerk. De Marekerk als kloppend hart in De Meern en omgeving.
In samenwerking met een gerenommeerde architect (Pim van Dijk Designs) hebben de gemeenteleden van de Marekerk hun wensen en dromen omgezet in een gedragen ontwerp. Een ontwerp dat voorziet in een transparante, uitnodigende entree vanaf het nieuwe plein, in meer functionele ontmoetingsruimtes in De Klepel en een bij de gewijzigde geloofsbeleving passende Kerkzaal.

Na een selectieprocedure door de protestantse wijkgemeente Marekerk De Meern zijn wij uitgekozen om als bouwteampartner de plannen te realiseren in samenwerking met JBarchitectuur.

Uitgangspunten {op}waardering

De belangrijkste gebruikerswensen kwamen tot uitdrukking in de volgende onderdelen van het plan:
• Aansluiting vernieuwde dorpsplein
• Ontmoetingsruimte de Klepel
• Verbinding Klepel en Kerkzaal
• Passende ruimte voor liturgie: de Kerkzaal

Werkzaamheden

Na sloopwerkzaamheden bij de Marekerk en kerkelijk centrum “de Klepel” in de Meern is er gestart met het opbouwen van de nieuwe entree.

De staalconstructie is aangepast en er zijn nieuwe entree puien geplaatst.

Vrijwilligers van de wijkgemeente Marekerk De Meern hebben geholpen het vloerhout te verwijderen. Het hellende gedeelte van de kerkzaal is aangepast door de vloer recht te leggen en te verlagen. Hiervoor zijn de opleggingen van de bestaande vloerbalken aangepast, de balklaag is herplaatst en er is nieuw vloerbeschot worden aangebracht. In de kerkzaal wordt een nieuw gedeelte van de bankenblokken en herenbanken aangepast en hersteld voor de nieuwe indeling. In de kerkzaal is een lichtgewicht magnesiet dekvloer/uitvullaag over de vloerverwarming aangebracht. Dit vormt de ondergrond voor de PVC vloer.

De fronten van de herenbanken en de oplegging van het orgelbalkon in de kerkzaal zijn door onze vakmannen weer netjes gerestaureerd.

Resultaat

Onze werkzaamheden zijn afgerond. De nieuwe laagdrempelige entree en terrasdeuren vormen een mooi visitekaartje aan het plein en versterken het gebruik tussen kerk en plein. Er is meer ontmoetings- en ontvangstruimte gecreëerd. De jeugdactiviteiten krijgen plek op de 1e etage van de Klepel. Royale dakramen en een nieuw interieur zorgen voor voldoende licht!

De kerk is qua bouw en constructie aangepast.
Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd met respect voor de monumentale status van het kerkgebouw.