Projecten

  • Opdrachtgever

    Particulier

  • Uitvoering

    2020-2021

Renovatie stroopfabriekje Herpt

In Herpt hebben we het voormalige stroopfabriekje aan de Hoefstraat gerestaureerd.

De schuur heeft de status van rijksmonument. Tot circa 1920 is het in gebruik geweest en werd er op ambachtelijke wijze uit bieten stroop vervaardigd. In het verleden was het een rechthoekig gebouw met zadeldak en Hollandse pannen.

Bestaande situatie

De opdrachtgevers hebben achter het stroopfabriekje een nieuw huis laten bouwen en wilden de schuur in oude stijl restaureren en er een multifunctionele ruimte van maken.

Er was niet veel meer over van het gebouwtje. Muren waren deels weggeslagen en het dak zat er niet meer op.

Werkzaamheden

Ter borging van de bestaande situatie is er eerst stut en stempelwerk van de gevels uitgevoerd.
In de gevel waren de inslagen van kogels en scherven nog zichtbaar die herinneren aan de strijd van de Tweede Wereldoorlog.

Er is een nieuwe fundering gestort. Deze fundering is vertint om eventueel vochtdoorslag naar binnen te voorkomen.

Voor de gordingen in de kap zijn eerst tientallen lange stammen zorgvuldig uitgezocht op lengte en dikte. Vervolgens zijn ze met de hand “geschild”. Hierbij is de bast van de stam verwijderd. Deze zachte buitenkant van de stam is het meest gevoelig voor houtrot.

Ook zijn er nieuwe muurplaten gelegd. Dit zijn houten balken die plat op de muur wordt gelegd en waarop vervolgens de gordingen bevestigd worden. Het doel van de muurplaat is om de krachten van het dak door te geven aan de muur.

Op het dak is dampdoorlatende spinvlies dakfolie aangebracht. Dankzij de hoge dampdoorlaatbaarheid wordt alle vocht naar buiten afgevoerd. Nadat de panlatten zijn aangebracht zijn er dakramen geplaatst. Vervolgens zijn de pannen gelegd en de vorsten aangesmeerd.

Bij het herstel van de gevels zijn de oude stenen gebikt en schoongemaakt en het metselwerk uitgetand. Door de getande vorm hebben we het metselwerk netjes kunnen laten aansluiten.

Als laatste zijn de kozijnen en deuren pas gemaakt, geplaatst en gesteld.

Resultaat

Van een ruïne naar een multifunctionele ruime.
Met de restauratie van dit stroopfabriekje hebben we het verleden weer laten herleven.
Het pand is in ere hersteld en in oude stijl gerestaureerd!