Projecten

Restauratie en herbestemming "voormalig Weeshuis" te Schiedam

De uitvoering van de werkzaamheden voor het voormalige Weeshuis te Schiedam uit 1779 gebeurd in drie fases. Over deze drie fases worden er 14 woningen en 3 bedrijfsruimtes gecreëerd, gebaseerd op de historische structuur van het pand.

Den Hoed aannemers is verantwoordelijk geweest voor de uitvoering van de tweede fase van dit werk. Tijdens deze tweede fase zijn de middenvleugel en de bergingen van de zijvleugel onderhanden genomen. In de middenvleugel zijn 2 maisonettewoningen en 1 atelierwoning gerealiseerd gebaseerd op de volgende historische ruimtes:

  • Eetzaal (Lange Achterweg 50)
  • Verblijf binnenouders (Lindenhof 8)
  • Kapel en school (Lange Achterweg 44)

Renovatie exterieur

De exterieur werkzaamheden betroffen voornamelijk werkzaamheden aan het gevelmetselwerk, de gevelkozijnen en de daken. Voor de nieuwe woningen zijn een aantal gevel aanpassingen uitgevoerd in de vorm van nieuwe kozijnen en bestaande schuiframen die weer functioneel zijn gemaakt. Bij het aanpassen van de kozijnen moesten ook oude gevelopeningen dichtgezet worden wat is uitgevoerd met oude gevelstenen die afgestemd zijn op de bestaande aanwezige gevelstenen. Ook de dakvlakken zijn geheel onderhanden genomen, aangetast dakbeschot is hersteld en aan de buitenzijde is een duurzaam isolatie materiaal toegepast. Gevolg hiervan is dat eveneens de gootconstructie, de dakkapellen en de loodaansluitingen zijn vernieuwd.

Restauratie torentje

Het bestaande torentje was bekleed met lood echter door verkeerde detaillering heeft het torentje staan "inwateren" waardoor veel houtwerk was aangetast. De gehele loden bekleding en het aangetaste hout is verwijderd. Door duurzaam om te gaan met de materialen is gebruik gemaakt van oude kozijnstijlen van de gesloopte vestibule. Dit houtwerk is op maat gemaakt en verwerkt in het torentje. Uiteindelijk is het torentje opnieuw bekleed met lood en is het zichtbare hout geschilderd. Het torentje zal uiteindelijk ook voorzien worden van een belmechanisme en klokinstallatie.

Renovatie interieur

Voordat er werd gestart met de werkzaamheden waren door de opdrachtgever de oude kleine wooneenheden al inpandig gesloopt. Deze “oude” indeling bestond uit 6 kleine wooneenheden waar alleen de trapopgangen en de oude meterkastinrichtingen nog van zichtbaar waren. Aangetaste houtconstructie onderdelen zijn hersteld en er is een geheel nieuwe indeling gerealiseerd voor de middenvleugel gebaseerd op de oude vertrekken (eetzaal / verblijf binnenouders / kapel en school). Bestaande buitengevels zijn nageïsoleerd d.m.v. voorzetwanden en nieuwe indelingen zijn gemaakt met houtskeletbouw binnenwanden. De nieuwe woningen zijn voorzien van nieuwe installaties, badkamer- toilet en keuken indeling waardoor deze renoveerde woningen weer voldoen aan de huidige normen.