Projecten

Restauratie, Onderhoud 't Zeepaert te Dordrecht

't Zeepaert in Dordrecht is één van de best bewaarde middeleeuwse gotische woonhuizen in Nederland en stamt uit 1495. Het is gebouwd op de restanten van een stenen huis uit 1300. De rijk versierde hoge gotische trapgevel is opgebouwd uit zware blokken Namens natuursteen. Het natuursteenwerk van de gevel is origineel en zelfs de natuurstenen kruiskozijnen van de tweede verdieping zijn bewaard gebleven.

Restauratie 2002-2004

In het verleden (2002-2004) hebben wij al diverse restauratiewerkzaamheden mogen uitvoeren aan dit bijzonder pand. We hebben toen o.a. gewerkt aan de voor- en achtergevel en het interieur.
De natuurstenen gevel is voorzien van een kleurlaag. Ook de luiken zijn gerestaureerd en weer in originele Dordtse kleuren geschilderd.

De achtergevel van het achterhuis hebben we na sloop van een latere aanbouw weer voorzien van de juiste venster indeling. Ook het interieur hebben we aangepakt. Originele balklagen kwamen weer tevoorschijn en het plafond in de woonkamer van het achterhuis was voorzien van geschilderd plafonddoek. Deze is uitgenomen, gerestaureerd en herplaatst.

Opdracht

Dit jaar werd er weer een beroep op ons gedaan voor werkzaamheden aan dit pand.

Er was een lekkage probleem. De verouderde pannen lagen niet recht en op sommige plekken te dicht op elkaar. De neuzen zijn afgeschilferd, waardoor ze snelller vervallen.
Ook de panlatten waren op sommige plekken niet goed meer.

Werkzaamheden

Alle pannen zijn er afgehaald. De panlatten en sporen zijn gecontroleerd op houtrot en waar nodig hebben we ze vervangen.

De oude panlatten waren door de tijd heen zwart geworden. Om het verschil in kleur niet teveel te laten opvallen zijn de nieuwe panlatten eerst zwart gekleurd.

Ook de oude wormbalk is door de lekkages gaan rotten. De balk is daardoor zo slecht geworden dat er een stuk vervangen moest worden. Hiervoor is een schuine liplas aan de wormbalk gezaagd. Zo is er weer een traditionele verbinding gemaakt en kon de nieuwe wormbalk er tussen geplaatst worden.

Doordat alles zo krap is in de straatjes van Dordrecht zijn de materialen aan- en afgevoerd met een autolaadkraan.